F. Regels voor Chess960
F1
Voordat een partij Chess960 begint, wordt er een willekeurige stelling opgezet die desondanks aan bepaalde regels moet voldoen. Hierna wordt de partij gespeeld op dezelfde manier als een partij volgens de normale Regels voor het Schaakspel. In het bijzonder worden stukken en pionnen op de normale manier verplaatst, en het doel van elke speler is het matzetten van de koning van de tegenstander.
F2
Het opzetten van de beginopstelling
Hierbij wordt de volgende procedure gehanteerd.
De witte pionnen worden, net als bij de normale Basisspelregels, op de tweede rij geplaatst. De overige witte stukken worden willekeurig op de eerste rij geplaatst, maar met de volgende beperkingen:
a. De koning wordt tussen beide torens geplaatst;
b. De lopers worden op velden van verschillende kleur geplaatst;
c. De zwarte stukken worden tegenover de witte stukken geplaatst. De beginopstelling kan voor de partij worden gegenereerd door een computerprogramma, maar er kan ook gebruik worden gemaakt van dobbelstenen, munten, kaarten, etc.
F3
Regels voor het rokeren
a. Beide spelers mogen per partij eenmaal rokeren, een zet door mogelijk zowel de koning als een toren als een enkele zet. Het is echter nodig een paar extra regels toe te voegen aan de standaard regels omdat de startpositie van zowel de koning als de torens kan afwijken van normaal.
b Afhankelijk van de positie voor de rokade wordt op een van de vier volgende methodes gerokeerd:
1. tweezet rokade: een zet van de koning en een zet van de toren, of
2. verwisselings rokade: de koning en de toren verwisselen van plaats, of
3. koningszet rokade: alleen de koning wordt verplaatst, of
4. torenzet rokade: alleen de toren wordt verplaatst.
Aanbevelingen
1. Als op een echt bord tegen een menselijke speler gerokeerd wordt, is het aan te raden om eerst de koning van het bord te nemen, dan de toren te verplaatsen van zijn startpositie naar zijn doelpositie en vervolgens de koning op zijn doelpositie te plaatsen.
2. Na de rokade staan de toren en de koning op precies dezelfde positie als ze zouden staan bij gewoon schaak.
Verduidelijking
Na rokeren aan de kant van de c-lijn (genoteerd als 0-0-0 en bekend als rokeren op de damevleugel in het klassieke schaak) staat de koning op de c-lijn (c1 bij wit en c8 bij zwart) en de toren op de d-lijn (d1 bij wit en d8 bij zwart). Na rokeren aan de kant van de g-lijn (genoteerd als 0-0 en bekend als rokeren op de koningsvleugel in het klassieke schaak) staat de koning op de g-lijn (g1 bij wit en g8 bij zwart) en de toren op de f-lijn (f1 bij wit en f8 bij zwart).
Opmerkingen
1. Om misverstanden te voorkomen verdient het aanbeveling om de rokade mondeling aan te kondigen.
2. Vanuit sommige beginopstellingen wordt de koning of de toren (maar niet beide) niet verplaatst tijdens de rokade.
3. Vanuit sommige beginopstellingen kan al op de eerste zet gerokeerd worden.
4. Alle velden tussen het uitgangsveld en het doelveld (inclusief het doelveld) van de koning, als die van de toren moeten onbezet zijn op de koning en rokadetoren na.
5. Vanuit sommige beginopstellingen kunnen velden gevuld zijn die bij normaal schaak onbezet moeten zijn tijdens rokeren. Bijvoorbeeld, na rokeren aan de kant van de c-lijn (0-0-0) is het mogelijk dat de velden a, b en/of e bezet zijn, en na rokeren aan de kant van de g-lijn (0-0) is het mogelijk dat de velden e en/of h bezet zijn.