Notatie

Previous topic Next topic

Notatie

Previous topic Next topic

Bestand - Instellingen – Notatie

instellingennotatie

Hier kunt u de notatie instellen.

DO-IT  d4

Korte algebraïsche notatie.

DO-IT   d2-d4

Lange algebraïsche notatie.

DO-IT   P-Q4

Anglo-Amerikaanse notatie die nog in oude schaakboeken is terug te vinden.

DO-IT   KQNBRP

Notatie met letters voor de stukken. U kunt andere letters gebruiken.

DO-IT   Figurines

Notatie met figurines.

DO-IT   . x +

U kunt ervoor kiezen of u het slaan van een stuk en schaak wilt tonen in de notatie, evenals de punt na het nummer van de zet. Als u kiest voor de underscore ("_") in plaats van de punt, dan zal ChessBase een punt invoeren en een spatie na het zetnummer (45. Kg3). Soms heeft dit de voorkeur.

DO-IT   Uitlijnen

De notatie wordt volledig uitgelijnd en opgevuld met spaties.

DO-IT   Paragrafen

Voor elke nieuwe variant wordt een paragraaf gebruikt. Als u dit uitzet, wordt de notatie en het commentaar als lopende tekst gezien.

DO-IT   Structured Variations

Een andere stijl van varianten nummering en inspringing waar u wellicht aan gewend bent geraakt in versie zes van het programma.

DO-IT   Materiaal

Wilt u de materiaalverhouding getoond hebben onder de notatie? U kunt dit uit- en aanzetten door rechts te klikken in het notatie venster.

DO-IT   Training

Als u de toetspijltjes gebruikt om een partij na te spelen, zult u een korte biep horen als het eind van een variant bereikt wordt en het naspelen zal stoppen. Dit voorkomt dat u plotseling van een complexe variant terug in de partij komt zonder dat u daar erg in heeft. Als dat geen probleem voor u is, kunt u de biep uitzetten en dan zal de cursor gewoon verder gaan met de volgende zet.

DO-IT   Tekst kleur

Kies een kleur voor het commentaar.

DO-IT   Kleur variant

Kies een kleur voor varianten (tweede niveau of dieper).

DO-IT   Lettertype

Selecteer een lettertype voor de notatie. De lettertypes voor tabel en training notatie kunnen apart worden ingesteld door rechts te klikken in het corresponderende notatie venster.