Fritz 15

EPD-Opmaak

EPD-Opmaak

Previous topic Next topic  

EPD-Opmaak

Previous topic Next topic  

Gebruikers van Fritz en ChessBase kunnen ervan op aan dat ze met hun programma elke gangbaar data opmaak kunnen gebruiken. Gewoonlijk zult u voor het bewaren van partijen en schaakannotatie met onze CBH-opmaak uitkomen.

 

Wanneer u vaak op internet surft en schaaksites bezoekt, zult u met verschillende soorten data opmaak geconfronteerd worden die gebaseerd zijn op zuivere ASCII-tekst. Deze kunnen zowel schaakpartijen (complete partij notaties) als bordstellingen voorstellen. Een standaard voor het opslaan van schaakannotatie is de PGN-opmaak.

 

We zullen ons op deze plaats een keer wat intensiever met de EPD-opmaak bezig houden, dat op het web veelvuldig voor het beschrijven van een schaakstelling ingezet wordt en natuurlijk ook door Fritz en ChessBase begrepen wordt.

 

Opbouw van een EPD-opmaak

1.Elke stellingsdefinitie binnen een EPD blok staat in een aparte regel.
2.Het schaakbord wordt van linksboven naar rechtsonder uitgebeeld.
3.De rijen van het bord worden altijd door een schuine streep (/) gescheiden.
4.Principieel worden de Engelse stukaanduidingen (KQRBNP) gebruikt.
5.Voor de witte stukken worden hoofdletters gebruikt, voor de zwarte stukken kleine letters.
6.Lege velden, d.w.z. het aantal lege velden wordt binnen EPD met een getal aangeduid.
7.Na de bordstelling staat een spatie en dan nog het zet-recht van de huidige stelling. W staat voor wit aan zet, B staat voor zwart. Nu moeten nog de rokade-rechten gedefinieerd worden
8.K staat voor de korte witte rokade, Q voor de lange witte rokade, gevolgd door de zwarte rokade rechten met dezelfde letters, nu echter met kleine letters.

 

Tot dusverre is alles nog makkelijk te begrijpen. Nu moet in de EPD nog een eventuele en passant mogelijkheid overwogen en gedefinieerd worden. Hiervoor volgt na een verdere spatie de ingave voor de potentieel mogelijke en passant zet. Binnen de EPD-opmaak is er een beperkte mogelijkheid om commentaar in te voegen. Vaak staat aan het einde van een regel de afkorting bm (Best Move, ofwel beste zet).

 

EPD gebruiken