Instellingen - Partij
Bestand – Instellingen – Partij
Hier kunt u een aantal instellingen opnemen die betrekking hebben op de partij.
Opgeven: Laat betekent dat het programma drie keer een waardering van 6.5 pioneenheden of slechter voor zichzelf moet zien voor het de handdoek in de ring zal gooien. Vroeg betekent dat de waardering drie keer bij min 4.8 moet liggen. Nooit betekent nooit. Merk op dat het programma niet zal opgeven als u mat kunt zetten. Hebt u ook eens een pleziertje!
Eén-klik-invoer: U speelt een vluggertje, u staat gewonnen, maar u heeft geen tijd meer? Gebruik dan de één-klik-zet om deze situatie te vermijden.
Normaal: Als u op een veld klikt waar maar één stuk naar toe kan, wordt de zet onmiddellijk uitgevoerd. Als er echter ook een ander stuk naar dat veld zou kunnen gaan, moet u eerst het gewenste stuk aanklikken. Klikt u op g1 of g8 en de korte rokade is legaal, dan zal de zet automatisch worden uitgevoerd.
Agressief: Hetzelfde als hierboven beschreven, met het verschil dat het laatst verplaatste stuk automatisch wordt gekozen. Zo kunt u vliegensvlug een lange serie schaakjes geven of een lange koningsmars ondernemen. Tweede verschil: het gekozen stuk dat een aantal zetten achter elkaar uitvoert kan ook stukken van de tegenstander in de serie van zetten automatisch slaan.
Let op:
U kunt een speciale techniek toepassen, de zogenaamde dropping. Dit houdt in dat u een stuk oppakt terwijl de tegenstander nog nadenkt, en deze boven het bestemmingsveld houdt. Zodra de tegenstander zet, laat u het stuk los met een minimum verlies aan tijd. Het is een beetje roekeloos - als de tegenstander iets onverwachts speelt kunt u het stuk per ongeluk loslaten en daarmee de mist ingaan. Toch wordt dropping vaak gebruikt in snelle partijen op de schaakserver.
Trainer: U kunt hier de kwaliteit van de trainer beïnvloeden:
Rekentijd: Als u de functies Hint en Aanbeveling in het help menu aanklikt moet het programma snel rekenen. Als u meer tijd toestaat zal de kwaliteit van de voorstellen een stuk beter worden.
Drempel: Als u een fout maakt en de trainer verschijnt, kunt u het programma vertellen hoe serieus de fout gewaardeerd mag worden (in pioneenheden) voordat de trainer zich daadwerkelijk met de partij mag bemoeien.
Openingen tonen: U ziet de ECO codes en namen tijdens de openingsfase van de partij. De namen verschijnen in de box onder aan het scherm.
Bord draaien bij nieuwe partij: Fritz wil ook wel eens met wit spelen. Wanneer de optie aan staat wacht het programma af met welke kleur u de partij begint.
Voorbeeld 1: De beginopstelling is op het bord en u start met de spatiebalk een zet voor wit. Fritz concludeert daaruit dat het met wit zal spelen en draait automatisch het bord om. In het geval dat u een zet met wit uitvoert, speelt het programma met zwart en wordt het bord consequent niet gedraaid.
Voorbeeld 2: U begint een nieuwe partij en de zwarte figuren bevinden zich omgedraaid op het bord. U wilt natuurlijk met wit vanuit de onderste regel spelen. Wanneer u een zet voor wit invoert, wordt het bord automatisch gedraaid.
Tip:
Ctrl-F draait altijd het bord om.
Markeer zet met pijl:
De zetten van uw tegenstander worden gemarkeerd met een gele pijl, zodat u ze sneller ziet. Dit is bijzonder handig wanneer u op het internet speelt.
Promoveren: dame
Bespaar weer een seconde met deze instelling, een pion die promoveert zal automatisch een dame worden.