Analyse engine

Previous topic Next topic

Analyse engine

Previous topic Next topic

Een analyse engine of kiebitzer is een schaakspelend programma dat in de achtergrond draait en altijd de huidige bordstelling analyseert. Wanneer u het programma installeert zal u gewoonlijk Fritz en Crafty krijgen om te analyseren. U kunt meerdere engines toevoegen die beschikbaar zijn als op zichzelf staande schaakprogramma's.

Om een engine te starten moet u een nieuw venster openen in het bordvenster. Dit doet u met menu: Engine – Kiebitzer toevoegen. (of Ctrl-K). Tenslotte is er een knop voor de engine in de knoppenbalk. (zie icoon rechts)

standaardkiebitzer

U kunt een aantal engines toevoegen en deze tegelijkertijd aan het werk zetten op dezelfde stelling. Onthoudt echter dat ze allemaal de processorkracht delen en daardoor niet zo diep kunnen analyseren.

kiebitzertoevoegen2

Toetscombinaties:

Ctrl-K        = Kiebitzer toevoegen

Alt-F2        = start standaard engine.

Een engine op een stelling vastzetten

Rechtsklik in het enginevenster en kies Engine vastzetten. Dit zal de engine op de huidige stelling vastzetten. Daarna kunt u naar een andere stelling gaan op het bord terwijl de engine doorgaat met het rekenen op de oorspronkelijke stelling. U kunt een tweede engine starten en deze op een andere stelling vastzetten. De enige limiet aan het aantal engines dat parallel werkt is de processorkracht. Als u een multiprocessor computer heeft, zal elke engine draaien op 100% snelheid en de volledige kracht van de processor verbruiken. Wanneer u twee of meerdere engines op een enkele processor draait, dan zal ChessBase de processorkracht evenredig verdelen tussen de engines.