Repertoire database maken
Met ChessBase kunt u heel eenvoudig een repertoire database maken. Dat is een verzameling van geannoteerde partijen of varianten die gebruikt worden voor een persoonlijk openingen repertoire. Het systematisch bijhouden van uw eigen repertoire is een essentieel onderdeel van uw voorbereiding.
Eerst moet u handmatig een repertoire database maken. Om dat te doen moet u een database hebben met enkel partijen en varianten die onderdeel zijn van uw repertoire. Om een database te definiëren als een repertoire database klikt u rechts op een database en kiest u Eigenschappen. Vink Repertoire database aan.
Het programma kan ook spelers ondersteunen die nog geen eigen repertoire hebben.
Stel u voor dat u een partij naspeelt die significant is voor uw repertoire.
Klik rechts ergens op het bord en kies Voeg toe aan Repertoire.
U kunt ook het lint gebruiken: Rapport - Voeg toe aan Repertoire.
Als er nog geen repertoire database gedefinieerd is, zal het programma u vragen een nieuwe repertoire database te maken.
U kunt kiezen uit de volgende opties:
Gegenereerd van mijn playchess.com partijen: Er worden partijen gebruikt die u op Playchess heeft gespeeld. In het volgende dialoogvenster kunt u de naam van de speler kiezen.
Selecteer database uit mijn partijen: Deze optie kunt u gebruiken als u al partijen in een aparte database hebt opgeslagen.
Maak lege database: De partij wordt in een lege database geplaatst, later kunt u partijen toevoegen.
Dit is anders dan in eerdere versies van het programma. De gebruiker kan nu direct vanaf het bord een partij toevoegen aan de repertoire database.
Als u op het kleine pijltje onderaan naast Repertoire Database klikt, wordt de repertoire database geopend.
Met Markeer zet met blauw kunt u een bladwijzer toevoegen aan uw repertoire. In eerdere versies van het programma werden alle varianten hier ook toegevoegd, maar dat werkte niet altijd even precies.
Als u op deze manier een partij toevoegt aan de repertoire database, dan wordt de positie getoond die gebruikt wordt als zoek criterium voor de repertoire functies.