Partijen filteren – Materiaal
Partijen filteren – Materiaal
Hoe kunt u materiaalverhouding instellen
Het zoeken naar materiaalverhouding wordt meestal gebruikt om te zoeken in bepaalde eindspelen. U kunt aangeven welk materiaal op het bord moet staan. Voor elk stuk van wit of zwart kunt u aangeven hoeveel er maximaal en minimaal op het bord moet staan.
"Elk stuk" en "Geen stukken" worden gebruikt om alle stukken aan- en uit te zetten zonder dat u dit met de hand voor elk stuk moet doen.
Als het bereik voor de witte pionnen loopt van 0-8 maakt het niet uit hoeveel witte pionnen er op het bord staan. Als het vastgelegd is op 3-4 dan wordt alleen gezocht naar stellingen met drie of vier pionnen. "1-1" betekent dat er precies één exemplaar op het bord mag staan.
"Negeer kleuren" laat u zoeken naar materiaalverhoudingen met omgedraaide kleuren. Als u ingevoerd hebt "Paard: 1-1" voor wit en "Loper 1-1" voor zwart (en alle andere waardes staan op nul) en "Negeer kleuren" staat aan, dan betekent dit dat het programma gaat zoeken naar eindspelen met een wit paard tegen een zwarte loper, maar ook naar een witte loper tegen een zwart paard.
U kunt criteria opvoeren zoals "Zwart heeft een pion voor de kwaliteit" of "Dame tegen drie stukken" door de optie "Verschil" te gebruiken. Als u dit aanzet, hebben de waarden voor de zwarte stukken een andere betekenis. Ze geven het verschil in materiaal aan tussen de witte en zwarte stukken.
Voorbeelden
1. Zoek naar een onbalans in materiaalverhouding waarbij zwart twee of drie pionnen minder heeft:
Klik op "Elk stuk" en dan "Verschil".
Geef een verschil op voor de zwarte pionnen: min drie tot min twee.
Haal het vinkje weg bij "Negeer kleuren", anders krijgt u ook de partijen waar wit twee of drie pionnen minder had.
2. Zoek naar posities waarbij een partij een pion voor de kwaliteit heeft:
Vink "Verschil" aan.
Witte torens "1" - "2", verschil: "-1" - "-1"
(een partij heeft één of twee torens, de andere partij eentje minder).
witte lopers: "0" - "2", verschil "-1" - "2"
witte paarden: "0" - "8", verschil "-1" - "2" ( deze twee regels zijn niet belangrijk)
witte pionnen: "0" - "8", verschil "1" - "-1"
(de partij met een toren meer heeft een extra pion).
witte paarden en lopers: "0" - "4", verschil "1" - "1"
(de partij met de toren minder heeft een extra licht stuk).
De laatste twee regels zijn cruciaal voor het bepalen van "pion voor een kwaliteit".
Andere criteria
Dubbelpionnen, vrijpionnen en verbonden pionnen
Bij zowel wit als zwart kunt u bepalen of er dubbelpionnen, vrijpionnen of verbonden pionnen zijn of niet. "Verdubbeld" betekent dat er dubbelpionnen moeten zijn. "!Verdubbeld" betekent dat ze niet aanwezig hoeven zijn, bijvoorbeeld een partij mag enkel gevonden worden als er geen dubbelpionnen zijn (voor die kleur) tijdens die wedstrijd. Hetzelfde geldt voor "!Gepasseerd" en "!Verbonden".
Tegengestelde/Gelijke lopers
Beide partijen hebben een loper op dezelfde kleur velden of juist niet.
Goede loper/Slechte loper
Er is minstens één loper op het bord met een meerderheid aan pionnen op dezelfde kleur bij de tegenpartij en een meerderheid van de eigen pionnen op de tegenovergestelde kleur. "Slechte loper" is het tegenovergestelde. Als u op beide klikt zal het programma partijen opleveren waarin de ene partij een goede loper heeft en de andere partij een slechte.
Geblokkeerd/Niet geblokkeerd
Alle pionnen van één kleur staan geblokkeerd. "Niet geblokkeerd" betekent dat een meerderheid van de pionnen niet geblokkeerd staan. Als beide aangevinkt staan, dan moet tweederde van de pionnen van één kleur geblokkeerd staan.
Symmetrisch/Niet symmetrisch
Wit en zwart hebben hetzelfde aantal pionnen op dezelfde lijn. "Niet symmetrisch" betekent dat er een verschil is op minstens één van de lijnen.
Beide vleugels/een vleugel
Er is minstens één pion op damevleugel (a tot en met d lijnen) en één op de koningsvleugel (e tot en met h). "Een vleugel" betekent dat alle pionnen op één kant staan.
Lengte
De materiaalverhouding moet op het bord staan voor tenminste n zetten.
De definitie van deze criteria lijkt niet zo gemakkelijk, maar het is uitermate flexibel en hiermee kunt u uitgebreid materiaalverhoudingen formuleren.